1. Uitleg Prostaatkankerwijzer

  U bent nu op de videopagina van de Prostaatkankerwijzer. Als u uitleg wilt over deze pagina, klik dan op 'start'.

  Als u geen uitleg wilt, klik dan op het kruisje rechtsboven in dit vakje. U kunt altijd later nog uitleg krijgen. Klik dan rechtsboven op de knop 'uitleg Prostaatkankerwijzer'.

  Start 1/11
 2. Menu

  In het linker menu ziet u de onderwerpen en behandelingen die u heeft gekozen. U kunt het menu gebruiken om snel naar een bepaald onderwerp of behandeling te gaan.

  (Voor het overzicht raden wij u aan om in eerste instantie de blauwe knop 'Volgende video' te gebruiken.)

 3. Video's

  Video’s spelen automatisch af. Als u een video wilt pauzeren, klik dan midden in het videobeeld. Klik nóg een keer om de video weer te starten.

  Boven de video ziet u over welk onderwerp en welke behandeling de video gaat.

 4. Volgende video

  Klik op de blauwe knop 'Volgende video' om de volgende video af te spelen. Wanneer u deze knop gebruikt, loopt u stap voor stap door alle video's.

  (Klik op de grijze knop 'Vorige video' om de vorige video af te spelen)

 5. Meer informatie

  Hier vindt u meer over de persoon in de video waar u nú naar kijkt.

  - Klik op ‘Alle video’s’ als u alle video’s van deze persoon wilt zien.
  - Klik op ‘Prostaatpaspoort’ als u meer wilt weten over de ziektegeschiedenis van deze persoon.
  - Klik op ‘Wat is … ?’ als u wilt weten wat de behandeling van deze persoon inhoudt. Dit gebeurt met een animatie.

 6. Overzicht video's

  Rechts ziet u alle video’s die er over dit onderwerp en deze behandeling zijn.

  - De blauwe stip geeft aan welke video u nú bekijkt.
  - Het grijze ‘vinkje’ aan de rechterkant geeft aan dat u een video al heeft gezien.

 7. Video's opslaan

  In de Prostaatkankerwijzer zitten meer dan 800 video’s. Dit is té veel om allemaal te onthouden. Om u te helpen, is er de mogelijkheid om belangrijke fragmenten op te slaan en er een aantekening bij maken. Om dit te doen klikt u op 'Video bewaren'.

  (U kunt alleen video’s bewaren wanneer u een account heeft aangemaakt en bent ingelogd. Klik rechtsboven op 'inloggen' om een account aan te maken en/of in te loggen.)

 8. Onderwerpen en behandelingen

  Als u hier klikt gaat u terug naar de pagina 'Onderwerpen en behandelingen'. Hier kunt u uw keuze voor onderwerpen en behandelingen veranderen en daarna weer verder gaan met de Prostaatkankerwijzer.

 9. Animaties

  Als u op 'Animaties' klikt, komt u op een pagina waar alle behandelingen worden uitgelegd. De uitleg gebeurt met een animatie.

 10. Trefwoorden

  Als u op 'Trefwoorden' klikt, komt u op een pagina waar u trefwoorden vindt die verwijzen naar videofragmenten uit de Prostaatkankerwijzer. Wanneer u een bepaald trefwoord aanklikt, krijgt u een overzicht van alle fragmenten waarin dit trefwoord voorkomt. (Wij adviseren om pas op trefwoorden te gaan zoeken als u eerst de Prostaatkankerwijzer een keer heeft doorlopen.)

Ziektegeschiedenis
Brachytherapie
Uitleg Prostaatkankerwijzer

Jan (61)

Brachytherapie

Video bewaren Volgende video Vorige video


 • Wilt u deze video bewaren of een aantekening maken
  log dan in
  .


 • Jaar van diagnose 2019
  Jaar van eerste behandeling 2019
   
  Behandelmethode(n)  
  Brachytherapie 2019
 • Wat is brachytherapie?

  Bij brachytherapie (of inwendige bestraling) krijgt het gebied waar de tumor zit van binnenuit bestraling. Het doel van de behandeling is om kankercellen te vernietigen en tegelijk het gezonde weefsel zo veel mogelijk te sparen. Alleen het deel van het lichaam waar de tumor zit, wordt bestraald. Het is dus een plaatselijke behandeling.

  Bij brachytherapie plaatst de arts jodiumzaadjes met een naald in de prostaat. Jodiumzaadjes zijn kleine korreltjes die radioactieve straling afgeven met jodium-125. De zaadjes worden geplaatst via het perineum (het gebied tussen de balzak en anus). U krijgt een verdoving met een ruggenprik of u gaat onder narcose. Bij de behandeling blijft u een paar uur in het ziekenhuis. Soms moet u een nachtje blijven.

  Na de behandeling blijven de jodiumzaadjes in de prostaat zitten. Het is niet nodig om ze weg te halen, de zaadjes kunnen geen kwaad. De sterkte van de straling neemt langzaam af. Na een half jaar is de straling grotendeels verdwenen, en na een jaar is er helemaal geen straling meer.

Mijn video's