Gevonden op:

Levenslust

Michel (73)

Brachytherapie

Levenslust • Wilt u deze video bewaren of een aantekening maken
  log dan in
  .


 • Jaar van diagnose 2012
  Jaar van eerste behandeling 2013
   
  Behandelmethode(n)  
  Brachytherapie 2013
 • Wat is brachytherapie?

  Bij brachytherapie (of inwendige bestraling) krijgt het gebied waar de tumor zit van binnenuit bestraling. Het doel van de behandeling is om kankercellen te vernietigen en tegelijk het gezonde weefsel zo veel mogelijk te sparen. Alleen het deel van het lichaam waar de tumor zit, wordt bestraald. Het is dus een plaatselijke behandeling.

  Bij brachytherapie plaatst de arts jodiumzaadjes met een naald in de prostaat. Jodiumzaadjes zijn kleine korreltjes die radioactieve straling afgeven met jodium-125. De zaadjes worden geplaatst via het perineum (het gebied tussen de balzak en anus). U krijgt een verdoving met een ruggenprik of u gaat onder narcose. Bij de behandeling blijft u een paar uur in het ziekenhuis. Soms moet u een nachtje blijven.

  Na de behandeling blijven de jodiumzaadjes in de prostaat zitten. Het is niet nodig om ze weg te halen, de zaadjes kunnen geen kwaad. De sterkte van de straling neemt langzaam af. Na een half jaar is de straling grotendeels verdwenen, en na een jaar is er helemaal geen straling meer.


Mijn video's